Dosering visolie

Het gebruik van visolie heeft grote voordelen voor je gezondheid. Doordat je voldoende omega-3 en omega-6 vetzuren binnenkrijgt, voorkom je allerlei ziektes. Ook heeft visolie een positieve invloed op je gemoed en algeheel welzijn. Van belang is echter wel dat je de juiste dosering neemt. Iedere leeftijdsfase en persoonlijke omstandigheid kent een eigen dosering. Hoe dat zit leggen we je hieronder uit.

Dosering & leeftijd

Iedere leeftijdsfase vraagt om een eigen dosering.

Volwassenen

Volwassen wordt aangeraden om ongeveer 240 mg DHA en 360 mg EPA te gebruiken. De hoeveelheid DHA en EPA per gram visolie is, in verband met de concentratie, van belang. Je kan ervan uit gaan dat wanneer je ongeveer 2 gram visolie per dag gebruikt, je de benodigde DHA en EPA binnenkrijgt.

Kinderen

Verschillende internationale en nationale organisaties hebben richtlijnen voor baby’s en kinderen gepubliceerd met doseringen van 50-100 mg per dag van de combinatie EPA en DHA.

Senioren

Ouderen hebben moeite met het opbouwen en vasthouden van spiermassa. Daardoor kan spierzwakte ontstaan. Onderzoekers van Mayo Clinic in de VS hebben ontdekt dat het gebruik van visolie bij ouderen bepaalde processen in de spiercellen verbetert. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het de kans op het ontwikkelen van Alzheimer aanzienlijk doet afnemen. Het advies is om 240 mg DHA en 360 mg EPA te gebruiken.

Omdat een hoge dosering visolie effect kan hebben op de bloedstolling, ga je naar je arts als je bloedverdunners gebruikt.


visolie zwangerschap

Dosering en jouw bijzondere situatie

Visolie bij zwangerschap en borstvoeding

Het belangrijkste vetzuur tijdens zwangerschap en borstvoeding is DHA. Dit vetzuur is nodig voor de opbouw van de hersenen, die voor een groot gedeelte uit DHA bestaan. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding neem je visolie met een hogere dosis DHA.

Uit onderzoek blijkt dat omega 3, vooral DHA, cruciaal is vóór, tijdens en na de zwangerschap. Bijna alle officiële instanties raden aan om de richtlijnen voor volwassenen aan te houden en daar nog eens extra 200 mg DHA aan toe te voegen voor vrouwen tijdens de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode.

Dosering visolie bij afvallen

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat visolie afvallen bevordert. Visolie zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de spieren. Hierdoor ontstaat een betere verbranding van slechte vetten in je lijf als je beweegt. Wanneer je wilt afvallen, is het dus belangrijk om naast het gebruik van visolie ook extra te gaan bewegen.


dosering visolie bij afvallen

ADHD

Het sterk toenemend aantal gevallen van ADHD in de afgelopen jaren blijkt samen te hangen met een grote afname van de consumptie van vis. Onderzoek heeft bevestigd dat omega-3 vetzuren, met name EPA, uit vis onmisbaar zijn voor een goede werking van de hersenen. Gebruik bij ADHD zoveel visolie dat de concentratie EPA ongeveer 1000 mg per dag is.

Hartproblemen

In een groot Amerikaans onderzoek werden 11.000 deelnemers gevolgd die 3,5 jaar lang elke dag een hoeveelheid EPA en DHA innamen van 850 mg. Het aantal hartaanvallen verminderde met 25% en een plotseling overlijden met 45%. Gebruik dan 1000 mg EPA en DHA per dag.

Depressie

Uit studies blijkt dat hoge doseringen omega-3 symptomen van depressie en angst kunnen verminderen. Als het gaat om stemmingsstoornissen en psychische stoornissen is visolie met een dosering rond de 1000 mg EPA optimaal.

Kanker

Een hoge inname van vis en omega 3-vetzuren hangt samen met een verminderd risico op borst-, prostaat- en dikke darmkanker. Een optimale dosis om het risico op kanker te verlagen is echter niet vastgesteld.

Chemotherapie

Let op! Sommige soorten chemotherapie worden negatief beïnvloedt door het gebruik van visolie. Overleg met uw arts en oncologieverpleegkundige. Zij weten welke chemotherapie u krijgt en of u door kan gaan met het gebruik van visolie.

Droge ogen

Visolie zorgt voor een hogere productie van traanvocht. Hierdoor helpt het tegen droge ogen.
Personen in een onderzoek kregen gedurende 3 maanden dagelijks visolie met 450 mg EPA en 300 mg DHA en 1000 mg lijnzaadolie. De anderen kregen een placebo. Na 3 maanden had 70% van de personen geen last meer van droge ogen.

Haaruitval

Uit een onderzoek met 120 vrouwen die last hadden van haaruitval is gebleken dat omega-3 het haar dikker maakt en haaruitval tegengaat. Na 6 maanden gebruik van visolie was niet alleen het haar zichtbaar gegroeid. Ongeveer 90% van de vrouwen had ook minder haaruitval en 87% een betere haardichtheid.

Ontstekingen

De ontstekingsremmende effecten van EPA en DHA zijn afhankelijk van dosis en duur van visolie. Sommige studies suggereren dat chronische ontstekingsprocessen onder controle kunnen worden gebracht met een dosis van 1,5 gram EPA en DHA per dag. Andere studies suggereren dat hogere doses van rond de 3 gram per dag nodig zijn.

Dosering & concentratie visolie

De concentratie van visolie is een belangrijk punt om op te letten. Wanneer je de verschillende visolies met elkaar vergelijkt, blijken er grote verschillen te zijn in kwaliteit. Let daarom dus goed op de hoeveelheid EPA en DHA per gram visolie. Ten slotte is het belangrijk om te checken of de visolie gezuiverd is van gifstoffen zoals zware metalen en dioxines.


Visolie hond

Dosering voor de hond

EPA heeft een een positieve invloed op de vacht en huid. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en helpt het bij artrose, artritis en spondylose. DHA heeft een gunstig effect op de hersenen en is daarom met name van belang bij zwangere, jonge en oude honden.

Visolie voor de kat

Katten zijn gek op vis en hebben een grote behoefte aan omega-3 vetzuren. Omdat dieren omega-3 niet zelf kunnen maken, is het belangrijk het toe te voegen aan het voer. Net als bij honden, werkt visolie ook bij katten ontstekingsremmend en zal bij gebruik de huidconditie en vacht zichtbaar verbeteren.

Waar wordt visolie van gemaakt?

Visolie is gezuiverde olie afkomstig uit vissen zoals haring, ansjovis, makreel, sardines of kabeljauw. Voor visolie zonder Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) wordt veel vis gevangen en is voor 1 liter visolie soms wel 100 kilogram wilde vis nodig. Gebruik dus liever een merk dat werkt met snijresten van vis en/of een MSC-keurmerk heeft. Zo’n keurmerk houdt in dat de vissers zich inzetten om de visstand op peil te houden en dat er zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan het eco-systeem. De vissers worden hier jaarlijks op gecontroleerd.

Kabeljauw visolie